Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Libanon – kdysi „Švýcarsko Blízkého východu“ – je na konci sil

Libanon je další ze zemí aktuálně v hodně velkých trablech. Je mementem, že i krásná prosperující země může o vše přijít.

Přírodními krásami a historickým dědictvím obdařená země ve východním Středomoří je sedmkrát menší než naše. Po celé její délce se táhnou pohoří Libanon a Antilibanon. Mezi nimi leží úrodné údolí Bikaá. Zhruba na místě dnešního Libanonu existoval stát Féničanů, kteří se ve 2 tisíciletí př. n. l. stali vládnoucí obchodní a vojenskou mocnosti Středomoří. Všude na březích zakládali své obchodní stanice a města, včetně nejznámějšího z nich – Kartága. Po jeho pádu si Fénicii podmanila Římská a po ní Byzantská říše, v 7. století se toto území stalo součástí arabského chalífátu, v 11. století jej dobyli křižáci. Všichni tam zanechali své stopy.

Po 1. světové válce Francie prostor Sýrie a Libanonu nejprve okupovala a pak získala jako své mandátní území. V roce 1943 byla vyhlášena samostatnost Libanonu a stvrzena dohoda, jejíž součástí je rozdělení moci mezi hlavní náboženské skupiny: prezidentem je vždy křesťan, premiérem sunnita a předsedou parlamentu šíita. Ale ani ta nedokázala překlenout náboženské rozpory, které spolu s vlivem vnějších událostí přivedly kdysi bohatý stát s předpoklady patřit k nejlepším místům na světě až k dnešnímu kolapsu.

Proběhly libanonské občanské války, arabsko-izraelské války, do země přišlo velké množství palestinských uprchlíků a žijí tam v táborech dodnes. Země se začala dělit na různě ovládané části. Jih u hranic s Izraelem ovládají teroristické skupiny (především Hisballáh). Ostřelovaly území Izraele, Izrael na nějakou dobu obsadil část Libanonu. Hlavní město bylo rozděleno na část muslimskou a část křesťanskou. Na zbylé části země působila syrská vojska. Byl zavražděn prezident.

V roce 2005 atentát, spáchaný na symbol poválečné obnovy Libanonu – na premiéra Harírího – vedl k tzv.cedrové revoluci. Obnovu země narušila v roce 2006 další válka. Zahájil ji Hisballáh útokem na izraelské pohraniční stanoviště. Její následky byly pro Libanon zničující.    

Po válce se k moci dostali navzájem soupeřící oligarchové. Obrovská korupce se stala všudypřítomnou. Země se stále více zadlužovala, upadala do hospodářské krize, veřejné služby přestávaly fungovat. Do toho roku 2020 vypukla pandemie, která zemi zbavila příjmů z turismu a jako by to nestačilo, tak v srpnu 2020 došlo k výbuchu v bejrútském přístavu uskladněného dusičnanu amonného, který zabil mnoho lidí, zničil sila s většinou obilných zásob země a vymazal další kus města.

Libanon jsme navštívili v roce 2009. Strefili jsme se do krátkého období klidu a naděje, které bohužel už je zase minulostí. 

Hlavnímu městu Bejrútu se až do roku 1975 říkalo „Paříž Blízkého východu“. Během uvedených událostí bylo nesmírně poničeno. My jsme viděli, jak se všude staví a opravuje, všude čněly stavební jeřáby. Obrovský prázdný prostor poblíž přístavu kdysi býval výstavným centrem s honosnými paláci a promenádami. Nyní nesl jméno Náměstí mučedníků. Město ale fungovalo a lidé chtěli žít jako dřív.

Bejrút
Bejrút

 Pohromami nedotčeno bylo výborné Národní muzeum, plné pokladů ze všech dějinných etap země. Zachovány zůstaly i pozůstatky římských a byzantských staveb.

Bejrút
Bejrút

Byblos (UNESCO) je považován za nejstarší trvale obydlené město na světě. Jméno města připomíná bibli – slovní základ „biblia“ v řečtině označuje papyrové svitky, na které se psala také bible, a přes zdejší přístav se zase papyrus dovážel z Egypta. Kolem křižáckého hradu leží rozlehlé archeologické naleziště s cennými nálezy. Fénický přístav je dodnes funkční.

Byblos
Byblos
Byblos

Dominantou Tripolisu je vysokáCitadela - křižácký hrad. Vojenské hlídky byly v zemi všude.

Tripolis
Tripolis
Tripolis

Libanonský cedr, symbol Libanonu, je spolu se svatým údolím Kadíša zapsán na seznamu UNESCO. Po tisíciletí byl významným obchodním artiklem a tak jich zbývá už jen málo. Nejvíce v háji u vesnice Cedres ve výšce 1900 metrů, při okraji překrásného hlubokého údolí Kadíša, centra libanonských křesťanských maronitů, Ti se sem začali uchylovat už od 5. století. Tehdy začaly vznikat jejich do skal vytesané kláštery, kostely a poustevny. V dnešní době žijí miliony maronitů v emigraci.

Cestou do údolí Kadíša
Údolí Kadíša
Cedrový háj

Městečko Bšaré, dva půvabné kláštery – v klášteru sv.Antonína zaujal mj. oltář s vybavením na vymítání ďábla, ke klášteru Der Mar Eliša se jede krkolomnými serpentinami okolo několika vodopádů až na dno podkovovitého údolí.

Údolí Kadíša
Údolí Kadíša
Údolí Kadíša
Údolí Kadíša
Údolí Kadíša

Město Sidon (dnes Sajdá) patřilo mezi nejdůležitějších fénická města. Jeho dominantou je křižácká pevnost ze 13. století zvaná Mořský hrad. Starý karavanseráj, mše v ortodoxním kostele.

Sidon
Sidon
Sidon

Týr (dnes Sur, UNESCO) býval nejdůležitějším městem fénické říše a byli to právě Týřané, kdo založil Kartágo. Týr hrál velkou úlohu i v dalších dějinných etapách. K historickým památkám Týru patří antická nekropole (vylámané otvory do sarkofágů jsou dílem dávných vykradačů hrobek). Na nekropoli navazuje římský hipodrom, druhý největší dochovaný. Poblíž moře se nachází archeologické naleziště Al Mina, kdysi římské město.

Týr
Týr
Týr
Týr
Týr
Týr

Pod promenádou v moderním Týru potěšily mořem vymleté útvary.

Týr

O Kaná je známo, že v ní Ježíš proměnil vodu na víno. Přesné místo, kde se nacházela, známo není. V Libanonu panuje přesvědčení, že je to jejich Kaná (Kána). Nedaleko vesnice s tímto jménem se scházeli ranní křesťané v jeskyni a jejím okolí. Bylo patrné, že jeskyně je stále používaná. Hořel v ní plamínek a na okolních kamenech byly věkem obroušené, ale rozpoznatelné lidské reliéfy. Dýchalo to tam tajemnem.

Kána
Kána
Kána

Libanonský jih. Poté, co roku 1948 stát Izrael vyhlásil nezávislost, následoval velký příliv palestinských Arabů do Libanonu, do jeho jižních částí a do části Bejrútu. Většina obyvatelstva na jihu země patří k šíitským muslimům a politicky tu dominuje Hisballáh (podporovaný Íránem). Silnice byly lemovány portréty předáků Hisballáhu, jejich vlajkami, plakáty a různými „uměleckými díly“.

Jih
Jih

Andžar (UNESCO) v úrodném údolí Bikaá mezi pohořími Libanon a Antilibanon založil jako svou letní rezidenci umajjovský chalífa v letech 705-715. (Ummajovci sídlili v nedalekém Damašku.) Město prosperovalo asi 100 let, dokud se chalífátu nechopili Abbásovci, kteří přesunuli hlavní město do Bagdádu.

Andžar
Andžar

Obrovský úchvatný Baalbek (UNESCO), rovněž v údolí Bikaá, ve výšce 1150 m, je nejvýznamnější libanonskou památkou a jedním z nejzachovalejších a nejhodnotnějších antických komplexů na světě. Své jméno město získalo podle fénického boha slunce Baala.

Baalbek
Baalbek
Baalbek
Baalbek
Baalbek
Baalbek
Baalbek
Baalbek
Baalbek

Z Baalbeku to bylo na hranice se Sýrií už jen kousek. Přejeli jsme do další kdysi nádherné a nyní hodně zničené země.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Trávníčková | středa 16.2.2022 12:08 | karma článku: 30,61 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 12,28 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,03 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 286x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma: 15,77 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  15:46

Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Řidiče traktoru s tržnou...

A z nebe pršely peníze. Akce tiktokera v Curychu se zvrtla, v davu se zranilo dítě

14. května 2024  15:27

Švýcarský tiktoker Oracle o víkendu vyvolal rozruch v Curychu, když ohlásil, že na tamní louce...

V cele hornoslavkovské věznice hořelo, trojice odsouzených zapálila matraci

14. května 2024  14:53,  aktualizováno  15:26

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 14,00
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik