Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sýrie – další donedávna nádherná země

Dění na Ukrajině má se Sýrií hodně společného. Nejen to, že novým velitelem ruských invazních sil na Ukrajině byl jmenován generál Dvornikov, předtím od roku 2015 velitel ruských ozbrojených sil v Sýrii.

Dnešní svět je nesmírně provázaný a někdy ten vzdálený je najednou nečekaně blízko. Promiňte, že tento fakt zase opakuji. Za posledních skoro dvacet let se na Blízkém východě mnoho událo a pocit, že to je daleko, se rychle vytrácel. Evropu roku 2015 zasáhla velká uprchlická vlna ze zemí zmítaných válečnými konflikty – ze Sýrie i dalších arabských zemí či Afghánistánu. Přidávali se uprchlíci také odjinud a i ti, kteří prostě jen chtěli žít lépe. Nemusím se rozepisovat, dobře si to pamatujeme.

Nyní, kdy Evropa hledá alternativní zdroje energetických surovin namísto dovozu z Ruska, žádá o pomoc ropou a plynem obdařené arabské země. Ty teď dávají najevo nahromaděný pocit ublížení a odmítají zvýšit těžbu. Poukazují na to, že se uprchlíkům z různých válečných konfliktů měří různě.

Devastace Ukrajiny ruským agresorem má pro země Blízkého východu závažný aspekt – řada z nich nemá dostatek vlastních potravin a musí je dovážet. Mnoho arabských států (ale i afrických, a to může být velký malér!) je naprosto závislých na ukrajinském exportu pšenice. Hlavně Sýrie, Jordánsko, Libanon a Egypt. Ovšem dovoz pšenice z Ukrajiny bude teď hodně nejistý (přes zaminované Černé moře asi nemožný), bude jí výrazně méně a její cena nepochybně výrazně poroste. Z podobného důvodu, kromě jiného, začaly v roce 2011 nepokoje v mnoha arabských státech (tzv. arabské jaro).

Nepokoje, které tehdy z nahromaděného vnitřního napětí v Sýrii vypukly, vyústily v krvavou válku, v níž se angažovaly a dodnes ve snaze o kontrolu nad touto významnou zemí Blízkého východu angažují světové velmoci. Vedlo to k tomu, že dnešní Sýrie je rozdělená na tři části. První: severovýchod Sýrie ovládá kurdsko-arabská aliance s podporou Spojených států a západních spojenců. Snaží se zabránit rozšíření vlivu Turecka. Druhá: regiony na severozápadě kontroluje turecká armáda. Třetí: hlavní město Damašek s centrální a jižní částí řídí vláda s prezidentem Bašárem Asadem a u moci je drží podpora Ruska a Íránu.

A do toho ještě v zemi stále působí zbytky Islámského státu.

Přicházejí zprávy, že Rusko nyní rekrutuje do války na Ukrajině syrské žoldnéře. Mnoho mladých mužů se totiž ve válkou zmítané, sankcemi stíhané a rozbombardované Sýrii nic jiného než bojovat nestihlo naučit a přitom musí zajistit svou rodinu. Syrský vůdce tím splácí Rusku svůj dluh za podporu.

V médiích se roku 2005 psalo, že Rusko odepsalo 70 procent syrského dluhu a od té doby se pravidelně objevují informace o syrském zájmu kupovat ruské zbrojní systémy. Také zprávy, že Rusko prodává Sýrii stíhačky a že je možné, že za ně neplatí Sýrie, ale Írán, kde by stroje nakonec mohly skončit, protože Sýrie a Írán podepsaly smlouvu o vojenské spolupráci. Přitom vztah s Íránem je mj. pro některé země komplikací pro vyhraněnější postoj k dění na Ukrajině.

S aktuálním pozadím dění na Ukrajině, které prožíváme, které se nás velmi týká a které má i širší souvislosti, píši vzpomínku na nezapomenutelnou cestu Sýrii roku 2009 a na její historické a kulturní poklady, z nichž mnohé bohužel již neexistují. Podobně, jako jsou teď – kromě vyvražďování ukrajinských obyvatel – ničeny historické a kulturní poklady Ukrajiny. Včetně archivů – historické paměti.

Damašek (UNESCO) je považován za nejstarší hlavní město na světě. Tak o něm psali už před pěti tisíci lety písaři egyptských faraonů. Své stopy v něm zanechaly mnohé další velké civilizace. Zlatý věk Damašku začal v 7. století a trval 90 let – po dobu vlády Ummajovců – než nová dynastie Abbásovců přenesla hlavní město chalífátu do Bagdádu. Za Umajjovců bylo postaveno mnoho mešit, paláců, tržišť, a také vodovody, kanalizace, nemocnice, lázně.  

Impozantní Umajjovská mešita ze začátku 8. století, jedna z nejstarších islámských staveb, nese jejich jméno. Uvnitř mešity byl (v kapli se zelenými skly) pohřben sv. Jan Křtitel. Pro fotografování tehdy nebyly nejlepší světelné podmínky, zato krásný a cenný komplex byl neporušený. Později nám televizní záběry ukázaly jeho zuboženou podobu.

 

U.mešita

 

U.mešita

 

 

U.mešita

Damašek má mnoho podob a částí, které vznikly v různých dobách. V době Byzantské říše se stal jedním z center křesťanství a také donedávna byla třetina syrského obyvatelstva křesťanská (aktuální statistky nejsou). Lidé patřili k řadě různých křesťanských církví. Proto kromě mešit byly, a nejen v Damašku, i křesťanské kostely a čtvrtě.

Damašek

 

Damašek

 

Damašek

 

Damašek

 

Damašek

Damašský Dům sv. Ananiase připomíná známou biblickou událost: sv. Ananias pokřtil sv. Pavla, původním jménem Saula (česky Šavla). Za dob raného křesťanství patřil Saul mezi pronásledovatele křesťanů. Na cestě do Damašku byl oslepen světlem z nebe a slyšel Ježíšův hlas. V jeho životě nastal zlom. Při křtu dostal jméno Pavel a křesťanství začal naopak ve velkém rozsahu šířit. Je považován za autora většiny Nového zákona. V Ananiasově domě je vystaven soubor obrazů z Pavlova dramatického života.

sv.Pavel

 

sv. Pavel

V Národním muzeu nebylo dovoleno fotografovat. To jsem nevydržela a tajně pořídila pár snímků nesmírně cenných exponátů, malých sošek, nalezených v ruinách amorejského města Mari, státu v údolí Eufratu ve 3. tisíciletí př. n. l. Kouzelné malé sošky tzv. prosebníků přinášeli do chrámů účastníci náboženských poutí. Byly nalezeny spolu s dalšími poklady, mj. s 25 tisíci klínopisných textů.

Mari

 

Mari

 

Mari

Myslím často na to, co se stalo s lidmi, které jsme poznali víc. Naší základnou v Damašku byl hotel „Jasmínový dům“. V křesťanské čtvrti, tedy bez nočního volání muezínů, vznikl spojením několika domů. Cítili jsme se v něm jako doma.

Jasmín

 

Jasmín

Vzpomínám i na různá náhodná a letmá setkání. Co je asi s těmi spokojenými odpočívajícími pány v lázních v damašském velkolepém bazaru, kteří na nás mávali, když jsme šli okolo.

lázně

Palmyra (UNESCO) v syrské poušti bývala jednou z největších turistických atraktivit Sýrie. Byla křižovatkou starověkých civilizací a kultur (asyrské, řecké, nabatejské, římské, parthské, byzantské) a karavanní zastávkou na „hedvábné stezce“. Stejně jako všichni ostatní návštěvníci jsme byli naprosto uchváceni všemi částmi římského Starého města jako byl Baalův chrám, Triumfální oblouk, Kolonáda, Amfiteátr, Forum, Tetrapylon, Nymfeum či Diokleciánův tábor.

Záběry mají již historický význam. Ze slavných památek zbyla jen spoušť a co šlo, bylo ukradeno.

 

Palmyra

 

 

Palmyra

 

Palmyra

 

Palmyra

 

Palmyra

V 17. století nechal tehdejší emír na kopci nad Starým městem postavit arabskou citadelu, z níž jsme mohli vidět celou rozlehlou archeologickou lokalitu, včetně stranou ležícího Údolí hrobek s pohřebními věžemi a podzemním chrámem.

Palmyra

 

Palmyra

 

Palmyra

 

Palmyra

Nedaleko pohřebních věží stála u palmového háje velká nízká bílá budova muzea, ze kterého záběry nemám, protože to nebylo dovoleno a běžně to respektuji. O osudu exponátů i statečného ředitele muzea jsem četla a veselé to nebylo. Pěkná proto není, jak by samozřejmě jinak byla, vzpomínka na romantický večer v hotelu u tohoto háje, kde jsme tehdy přespali. Předtím poseděli venku s výhledem na slavnou lokalitu přes vršky palem a probírali silné dojmy z uplynulého dne.   

Palmyra

 

Palmyra

Hamá je město na řece Orontes, které patří do tzv. úrodného půlměsíce – území, kde v oblasti Blízkého východu vznikaly první civilizace. Skrývá pod sebou dalších 13 kulturních vrstev – nejstarší je z období 5 tisíc let před naším letopočtem. Město nejvíce proslulo svými obřími dřevěnými koly zvanými nurie, kterými se ve starověku čerpala voda do akvaduktů a vedla do zavlažovacích kanálů. Bývalo tu 16 těchto unikátních kol, největší s průměrem 21 metrů. O jejich současném stavu jsem nenašla žádné zprávy.

Hamá

Apamea (Afámia) leží severně od města Hamá, rovněž v údolí řeky Orontes. Ve 3. století př. n. l. ji založil Seleukos, generál armády Alexandra Velikého a pojmenoval po perské manželce, kterou mu spolu s územím Sýrie přidělil Alexandr Veliký při proslulém hromadném sňatku 10 tisíc Alexandrových vojáků s Peršankami v Súsách. Město patřilo mezi největší města tehdy známého světa.

Apamea

 

Apamea

Ebla bývala jedním z nejdůležitějších míst osídlení již od doby bronzové. V roce 1975 tu došlo k úžasnému nálezu – 17 tisíc tabulek s klínopisnými texty obsahu hospodářského, historického, lexikálního, literárního, právního a náboženského v sumerštině a eblejštině významně přispělo k poznání starověké historie a reálií.

Ebla

 

Ebla

Aleppo (UNESCO) bylo nejkrásnější a nejpříjemnější město Sýrie. Bylo také jedním z nejdéle trvale osídlených míst na světě. Ale už není – většinu města srovnalo se zemí ruské bombardování. Pomyšlení na to hodně bolí. Z Aleppa pocházel náš syrský průvodce Mahmúd, který do naší pětičlenné party rychle zapadl. Nevíme, co se s ním a jeho rodinou se dvěma holčičkami stalo.

Dominantou města s mj. více než 200 mešitami či 60 lázněmi byla arabská citadela. Nesmírně jsme ocenili výběr ubytování v Aleppu – měli jsme všechny pokoje v nejvyšším patře hotelu Park s nádherným výhledem na citadelu a na město ze všech stran – ve dne i v noci.

Aleppo

 

Aleppo

 

Aleppo

 

Aleppo

 

Aleppo

 

Aleppo

Z prohlídky města – citadela, mešity, súk (tržiště).

Aleppo

 

Aleppo

 

Aleppo

 

Aleppo

 

Aleppo

Asi 60 km severozápadně od Aleppa žil kdysi pastýř Samán (Simeon, Šimon), který se na základě zjevení ve snu stal mnichem a poustevníkem. Po 30 let prý žil na 16 m vysokém a 2 m širokém sloupu, ze kterého dvakrát denně kázal shromážděným lidem. V roce 459 byla na tomto místě postavena byzantská bazilika, jejíž součástí se stal i slavný sloup, poškozený jako celá bazilika zemětřesením a už také podstatně nižší.

Šimon

 

Šimon

Ugarit (dnes Rás Šamla – Fenyklový ostrov) je významná archeologická lokalita u pobřeží Středozemního moře, v níž bylo identifikováno pět samostatných vývojových etap, nejstarší z doby 6700 př. n. l. Později tu vzniklo centrum ugaritského amorejského království, které přineslo v 15. století př. n. l. světu první abecedu.

Byly nalezeny soubory hliněných tabulek s akkadskými a chetitskými klínopisnými záznamy. Část písemností byla zaznamenána také v samostatném semitském ugaritském jazyku s vlastním hláskovým klínovým písmem o 30 znacích, které lze považovat za předchůdce evropských písemných systémů, za první abecedu.

Ugarit

Sýrie byla také dějištěm křižáckých válek. Během nich bylo založeno mnoho rytířských řádů – na ochranu poutníků směřujících k božímu hrobu a k boji proti nevěřícím. Jejich politický a hospodářský význam brzy sahal daleko. Nejvýznamnějšími z nich jsou: johanité, křížovníci, templáři a řád německých rytířů. Je to velice zajímavé téma, jehož stopy vedou až do současnosti (podrobně v knize Příběh Arábie).

Nad křižáky nakonec zvítězil slavný vojevůdce Saladin, jehož jezdecká socha stojí v centru Damašku.

Saladin

Saladinova pevnost, resp. Saladinův hrad (UNESCO) byla nejnedostupnějším křižáckým hradem, ale přesto se Saladinovi podařilo hrad v roce 1188 dobýt.

Saladin.hrad

 

Saladin.hrad

 

Saladin.hrad

Tartus je druhým největším syrským přístavem. Cestou do Tartusu jsme míjeli Al Marqab, další křižácký hrad. A ostrov Arwad nedaleko tartuského přístavu byl jedním ze dvou posledních míst křižáckého pobytu na Blízkém východě.

Křižáci

 

Křižáci

Krak de Chevaliers (UNESCO) – Hrad rytířů – je vůbec největším křižáckým hradem na Blízkém východě. Odolal i Saladinovi. Předcházela jej pověst nádherného hradu a nelhala. Součástí hradu byl rozsáhlý systém tajných chodeb. Celý hradní systém tvoří vnitřní hrad, který je oklopen vnějším, obraným prstencem. Hrad mohl pojmout až 4 tisíce mužů a byl dostatečně zásoben pro dobu obléhání.

Krak

 

Krak

 

Krak

 

Krak

 

Krak

 

Malúla je vesnička na úbočí skály, ve které se dodnes mluví aramejsky – jazykem, kterým byla napsána první bible a kterým mluvil Ježíš. Nacházejí se tu dva kláštery. Klášter sv. Sergeje a Bakcha byl postavený Byzantinci. Druhý je zasvěcen sv.Tekle, patronce Malúly, a patří syrské křesťanské ortodoxní církvi. Pozoruhodností Malúly je také dlouhá soutěska se skalními hroby.

Malúla

 

Malúla

 

Malúla

 

Bosra (UNESCO) je proslulá velikýmřímským amfiteátrem pro 15 tisíc diváků, který patří k nejzachovalejším na světě. To bylo poslední místo, které jsme si prohlédli v zemi, na kterou nelze zapomenout.

Bosra

 

Bosra

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Trávníčková | neděle 17.4.2022 10:51 | karma článku: 21,18 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 11,98 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,03 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma: 15,77 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 13,90
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik