Podmanivá Andalusie – 2. část

4. 07. 2022 14:09:57
Název španělské Andalusie, v češtině lákavě znějící, kupodivu pochází od Vandalů se špatnou pověstí. Čeština se ale nemýlí, Andalusie je skvělá.

RONDA. Kouzelné městečko na horské plošině rozděluje 120 metrů hluboký kaňon El Tajo s řekou Guadalevín na dvě části. Římané Rondu založili ve druhé punské válce jako pevnost. Pak si ji postupně podmanili Suebové, Visigóti a v roce 713 Arabové. Za muslimských dob byla významným kulturním centrem plným mešit a paláců.

Islámská nadvláda v Rondě skončila v roce 1485. Pak byly islámské stavby upraveny na křesťanské.

Kvůli daním uvaleným na obyvatelstvo po reconquistě se obyvatelé začali stěhovat do novější části El Mercadillo (Tržiště) a protože mezi těmito místy ležela uvedená strž, byly postupně během času vystavěny tři mosty – Puente Arabe, Puente Viejo (Starý most) a nejznámější a pro město ikonický Puente Nuevo (Nový most) z 18. století.

Ronda je kolébkou koridy, tady se myšlenka na býčí zápasy v 16. století zrodila. Corrida Goyesca je historická aréna z roku 1784, nejstarší ve Španělsku.

Ronda se stala se dějištěm Hemingwayova románu „Fiesta“ a „Komu zvoní hrana“ (město hrálo velkou roli během španělské občanské války a Hemingway popisuje skutečné události z roku 1936.)

CÓRDOBA (UNESCO). Město na řece Guadalquivir založili Kartaginci, pak dobyli Římané. Po nich tu dodnes stojí Římský most a pár dalších objektů. Zdejším rodákem byl římský filosof Seneca.

Córdoba byla hlavním městem Córdobského emirátu. V roce 788 byla na místě římského chrámu a pozdějšího vizigótského kostela postavena Velká mešita – Mezquita, a dále asi 1000 dalších mešit, luxusní paláce, 600 veřejných lázní, univerzita, zavedeno pouliční osvětlení.

Ve 13. století byla muslimská Córdoba dobyta křesťany. Do nitra obrovské mešity byla roku 1523 unikátně vestavěna katolická katedrála.

Postavena dále řada kostelů, paláců, ulic, náměstí a pomníků. Pevnost Alcázar pochází z roku 1328.

Židovská čtvrť Juderia s malebnými křivolakými uličkami a prostými bílými domky s květinami patří k největším ve Španělsku. Pomník Maimonida, významného židovského teologa a filosofa a lékaře, zdejšího rodáka.

MEDÍNA AZAHARA. Nedaleko Córdoby se nachází významná archeologická lokalita – ruiny kdysi přepychového palácového komplexu z 10. století, postaveného podle snu chalífy Abd-ar Rahmana III. a pojmenovaného podle jeho oblíbenkyně al-Zahry (Zářící).

Následník al-Hakam si tu život natolik oblíbil, že stále více pravomocí delegoval na svého vezíra, později známého pod jménem Al-Mansúr (Vítězný). Když totiž na trůn nastoupil chalífův teprve jedenáctiletý syn Hišám, zmocnil se Al-Mansur jako jeho poručník vlády a mladého Hišáma prakticky v Medíně uvěznil.

Córdoba za Mansúrovy vlády byla na vrcholu, ale po jeho smrti v roce 1002 přišel rychlý pád. Chalífát se rozpadl na několik feudálních království taifas a Medínu v roce 1010 vypálili berberští žoldáci.

GRANADA (UNESCO), město rozložené na třech kopcích, s nádhernými památkami z doby maurské nadvlády a se zasněženým pohořím Sierra Nevada v pozadí.

Mauři obsadili Granadu v 8. století, ovšem její zlaté období přišlo za vlády dynastie Nasrovců ve 13. století. K moci se dostala po porážce muslimů roku 1212 v bitvě u Las Navas de Tolosa. Tehdy do křesťanských rukou padly velké části Španělska, včetně Córdoby a Sevilly.

Budoucí první nasrovský vládce Muhammad roku 1230 uzavřel s křesťany pakt, kterým založil Granadský emirát a křesťanským králům po 250 let odváděl vysoké poplatky. Postupně vládlo dvacet tři emírů, až do roku 1492. Památkou na jejich vládu je úchvatný palácový komplex Alhambra.

Dobyvatelské úsilí křesťanů po svatbě Izabele Kastilské s Ferdinandem Aragonský ve snaze o sjednocení Španělska zesílilo, a slavilo úspěch. V lednu 1492 nakonec předal Boabdil, poslední muslimský panovník na Iberském poloostrově, klíče od města vítězným Katolickým králům. Tím skončila křesťanská reconquista také ve Španělsku.

Téhož roku 1492 pověřila královna Izabela Kastilská Kryštofa Kolumba významným posláním.

Úžasná Alhambra nad Starým městem je jediný dochovaný maurský palác ve Španělsku. Uvnitř je skvostně zdobený. Obrovský komplex se skládá z řady objektů, zejména z Královského paláce a pevnosti Alcazaby.

Císař Karel V. nechal zbořit celé obytné křídlo a na jeho místě vystavět stylově nesourodý renesanční palác. Kruhový obvod uvnitř mu dodává zdání býčí arény.

Naproti Alhambře leží na svahu čtvrť Albaicín. Na dalším kopci čtvrť Sacromonte, kde dříve v četných jeskynních žili granadští Cikáni, tvůrci flamenka.

K Alhambře patří také palácové zahrady Generalife na protějším kopci.

Z jednotlivých míst se navzájem nabízí úchvatné pohledy s kulisou pohoří Sierra Nevada v pozadí.

Autor: Dana Trávníčková | pondělí 4.7.2022 14:09 | karma článku: 9.62 | přečteno: 176x

Další články blogera

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma článku: 12.58 | Přečteno: 258 | Diskuse

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma článku: 15.77 | Přečteno: 344 | Diskuse

Dana Trávníčková

Ohnivé peklo v tichomořském ráji

Letošní horké léto je spojené s požáry obrovských rozměrů na mnoha místech světa. K ohnivým pohromám v blízkém Středomoří přibyly zprávy o dalších ze světa. K těm čerstvým patří i otřesné záběry z havajského ostrova Maui.

20.8.2023 v 18:05 | Karma článku: 16.32 | Přečteno: 502 | Diskuse

Dana Trávníčková

Transylvánie a tajemné hrady v Karpatech

Zapomeňte na vše, co si pamatujete z Rumunska před desítkami let i na stereotypní klišé o této zemi. Dnešní Rumunsko je moderní, čistá a bezpečná země s nádhernou přírodou a milými lidmi. Anglicky tu mluví kde kdo.

9.6.2023 v 11:14 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 491 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 188 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 152 |
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 357

Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...