Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Óda na zubního lékaře

Oslavnou báseň, asi jedinou svého druhu, složila svému zubnímu lékaři k narozeninám parta filmařů Krátkého filmu. 

 

Jako filmový ctitel ráda připomínám, že český film byl ve světě pojmem.  České filmy, jak filmy hrané – celovečerní i krátkometrážní – tak filmy dokumentární, kreslené i loutkové, sbíraly domácí a zahraniční ocenění, včetně Oskarů. Mnoho filmů z úspěšného období se reprízuje dodnes.

Instituce Krátký film, součást Československého filmu, zastřešovala před rokem 1989 čtyři studia:  populárně-vědeckých a naučných filmů, dokumentárních filmů, kreslených filmů a loutkových filmů.

Kreslené filmy vyrábělo Studio Bratři v triku, nazvané tak podle tří bratrů animátorů Masníkových. Milé logo Bratři, kteří úklonou uváděli každý film z produkce tohoto studia, bylo vytvořeno na návrh Zdeňka Milera, později známého hlavně jako tvůrce filmového Krtečka.

Loutkové filmy vznikaly zase ve Studiu Jiřího Trnky, pojmenovaném po dodnes světově proslulém a váženém malíři, zakladateli studia, ilustrátorovi, sochaři, loutkáři, spisovateli, scenáristovi a režisérovi animovaných filmů.

Krátký film produkoval i několik filmů hraných, například roku 1976 film Hra o Jablko režisérky Věry Chytilové.

Privatizace státní kinematografie neprobíhala v převratné době všeobecného kvasu devadesátých let úplně jednoduše. Čs. film jako instituce zanikl, stejně tak Ústřední půjčovna filmů a Filmexport. Vznikaly nové tvůrčí i distribuční společnosti, a také pak zanikaly či se různě transformovaly. Privatizován byl rovněž Krátký film a byl na něj převeden majetek dosavadního Krátkého filmu a autorská práva k desítkám tisíc titulů.

V domě, patřícího Krátkému filmu v Jindřišské ulici, vznikla v roce 1993 zubní ordinace s laboratoří Dens Altus (Vysoký zub), nazvaná podle přezdívky ze studentských dob lékaře vysoké postavy, kterého filmaři nyní v nových podmínkách a možnostech nechtěli ztratit. Ordinace skončila po deseti letech, protože Krátký film kvůli svému tehdejšímu špatnému hospodaření (nejen) o tuto budovu v Jindřišské přišel.       

Veršovaná gratulace k narozeninám s podpisy filmových tvůrců je dokumentem z doby, kdy oslavenec pravidelně během týdne střídal jednu ordinaci na Barrandově pro pracovníky Filmového studia s druhou ordinací v ulici Na můstku pro pracovníky dalších filmových institucí sídlících v centru Prahy.  

 

Báseň

 

Báseň

 

MUdr.Josef Prchal

MUDr. Josef Prchal, zubní lékař českých filmařů, milovník filmu, pěstitel tropických a subtropických rostlin, znalec snad všeho okolo fotbalu a skoro všeho okolo hokeje, skvělý kamarád a velmi laskavý člověk jednoho krásného rána na konci července před 17 lety náhle a nečekaně opustil tento svět. Doufám, že mu tam na druhém břehu v nějakém zeleném ráji promítají jen samé pěkné filmy.

Byl to můj manžel. Měli jsme se moc rádi.

Autor: Dana Trávníčková | pátek 22.7.2022 9:40 | karma článku: 16,01 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 11,97 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,02 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 283x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma: 15,77 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik