Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Perfektní blog. Děkuji za spoustu pro mne doposud neznámých informací R^

1 0
možnosti

Jméno romského blahoslaveného zní:

Ceferino Gimenéz Malla (někdy taky se píše Zeferin). Životopis lze nalézt na internetu. Srdečně zdravím.

0 0
možnosti

Děkuji za zajímavý blog. Jen bych upřesnil, že Romové mají i dalšího světce, na jehož jméno si nemohu vzpomenout. Až si vzpomenu, tak to sem napíšu, to však může trvat tři dny. Ten světec žil ve Španělsku a byl za občanské války popraven pro svou víru.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé a poutavé čtení.

Žel, naše problémy s Romy jako sousedy to neřeší.

3 0
možnosti
Foto

Píšete :Romové patřili do nízké skupiny tzv. nedotknutelných. Lidé nižších kast rodnou Indii v průběhu dějin často opouštěli, aby se z pout neblahého kastovnictví mohli vymanit.

Pod výrazem nedotknutelní si představuji skupinu lidí, kteří okolí převyšují vzděláním, či bohatstvím a kterých se ti pod nimi nesmí ani dotknout.

0 0
možnosti
Foto

Rozdělení indického obyvatelstva do tzv.varen podle různého postavení člověka ve společnosti vzniklo v tzv. védské době, která trvala od poloviny 2. tisíciletí př.n.l. po tisíc let. Nejvyšší byla varna bráhmánů (kněží), pak kšajtrijů (vládců a válečníků), po ní vajšjů (zemědělců, řemeslníků a obchodníků) a poslední byla varna šúdrů (služebníků, nádeníků). Toto rozdělení se stalo základnou dodnes existující kastovního systému. Hindové, kteří nepatří do žádné ze čtyř kast, jsou považováni za "nedotýkatelné", resp. nově nazývané Dalité (utlačení). Lidé z vyšší kasty by se dotykem s nimi dostali na jejich úroveň, proto "nedotknutelní".

0 0
možnosti

Rád jsem se dovzdělal, děkuji za výtečný blog. Můj názor? Přijde mi neuvěřitelné. Aby se dobýval kosmos, řešila umělá inteligence - A v 21 století byl stále někdo někam začleňován. První záznamy o Cikánech jsou v popravčích knihách Rožmberků.- Důvody zřejmé, krádeže, narušování majority.Řešení jednoduché, přitom tak složité - Vede přes vzdělanost jejich omladiny ...

Další neuvěřitelnost, od doby M. Terezie - dodnes, zadarmo dostupné. V podstatě až k obdivu jejich houževnatost. Nevyužít toho. Nesmysly, kdy Cikán je tedy Rom a dokonce má vlajku včetně zástupce svatých. Neuvěřitelné množství prostředků, vyinvestovaných- Ráno vstát, omýt si zuby, děti do školy, rodiče do práce. Po návratu za zahrádky, budovat chajdy, stavět si RD ...

Došlo to neuvěřitelně daleko. Celé řešení problematiky dalo pracovní příležitosti začleněným! Armáda asistentů, poradců, komisí, dotací. Výsledky? Nějaké jsou, podstatu stále neřeší. Nu, přesto by jeden prokazatelný byl. Komise jednala důsledně. Nedbala odpočinku! Kocáb s Abbasovou zplodil dítě. To je nepochybně hezké. No zase, syn, nemá otce ... Vážně, to je jako u blázna ! :-)

1 0
možnosti
Foto

Dík za poučení. Jen bych dodal, že pod slovem "předsudek" si představuji něco jiného než pan prezident. V uvedeném spojení bych spíš použil výraz "povědomí".

0 0
možnosti
Foto

A jaká skupina cikánů jsou tzv. světští? U nás většinou provozovali cirkusy a pouťové atrakce, chovali koně a podle několika rodin, které jsem znal, docela zapadli do většinové společnosti.

1 0
možnosti
Foto

Světští nebyli cikáni.

2 0
možnosti

Velmi pěkné shrnutí.Díky!R^

5 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik