Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestovatel Ing. Pavel Pavel dostal vysoké chilské státní vyznamenání

Inženýr Pavel Pavel, prokázal funkčnost své teorie o tom jak sochy „chodily“ nejprve nanečisto ve Strakonicích a pak v roce 1986 úspěšně zopakoval se skutečnou moai na výpravě slavného Thora Heyerdahla na Velikonočním ostrově. 

 

Na Velikonoční ostrov-Rapa Nui, nejvzdálenější osídlené místo na Zemi, se vrátil ještě několikrát. Jak se přihodilo, že se jihočeský inženýr a ze záliby experimentální archeolog stal členem expedice slavného muže a jak jeho zdařilý pokus na ostrově probíhal, vypráví Pavel Pavel v knize Rapa Nui – Jak chodily sochy moai na Velikonočním ostrově. První vydání z roku 1988 obsahuje snímky z první cesty s Hayerdahlem, pozdější doplněné a rozšířené vydání navíc snímky z návštěvy ostrova o deset let později.

Další knihy: Návrat na Rapa Nui po 30 letech (2017) a Poslední experiment inženýra Pavla Pavla (2019). Knihy vyšly i v jiných jazykových mutacích. Kromě toho Pavel Pavel po dlouhá léta šířil zasvěcené informace o rapanuiské polynéské a přitom naprosto jedinečné kultuře a o dramatickém příběhu ostrova i jinak – přednáškami, v televizních dokumentech, apod. (A dělá to stále).

Chilský prezident se rozhodl udělit Ing. Pavlu Pavlovi vysoký řád, pojmenovaný po zakladateli chilského státu Bernardu O´Higginsovi a udělovaný cizím státním příslušníkům za zásluhy v oblasti umění, vědy, vzdělání, průmyslu, obchodu, humanitární a sociální spolupráce.

Pavlu Pavlovi řád předal velvyslanec Chile v České republice pan Patricio Utreras. Vzhledem k brzkému termínu ukončení jeho mise v naší zemi tak učinil během oslav 70 let cestovatelského časopisu „Lidé a Země“ 23.4.2022.

Řád
Chilský velvyslanec

 

Řád

 

Řád

Po slavnostním aktu následovala beseda Pavla Pavla s redaktorkou časopisu Lidé a Země. Na pozadí se při tom promítaly fotografie související s Thorem Heyerdahlem (asi všichni jsme četli Heyrdahlovy knihy „Kon-tiki“ a „Aku-aku“).

 

Beseda

 

Beseda

 

Beseda

 

Beseda

 

Beseda

 

Beseda

 

Beseda

Ke gratulantům patřili mj. pan Marcel Goetz – kamarád a aktivní účastník strakonického experimentu „chození sochy“, Pavlova žena Soňa, paní Dita Aguilera z kulturního oddělení chilského velvyslanectví a pan Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie (mj. staví obří solární elektrárny v Chile) s paní.

Řád

 

Řád

 

Řád

 

Cesty na Velikonoční ostrov v roce 1996, první Pavlovy “deset let poté“, jsme se s mým manželem Josefem Prchalem také zúčastnili. Pavel Pavel se vrátil na místo, které se pak už navždy stalo jeho osudem. Silně to prožíval a my to spoluprožívali s ním. Bylo to báječné a nezapomenutelné. A ještě k tomu (aspoň pro mne potěšující) se to konalo v době před masivním náporem turistů na ostrov v následujících letech a před změnami, kladnými i zápornými (jak to bývá), kterými pak prošel.   

Tehdy jsme přistáli u nízké menší letištní budovy, která sloužila pro 3–4 lety týdně, a zamířili k nedalekému jednoduchému hotýlku kousek od jediné vesnice na ostrově Hanga Roa (paní na trhu byla jak od Gauguina) a kousek od prvních spatřených moai.

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa ui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

Pavel Pavel byl samozřejmě pro poznání ostrova tím nejlepším průvodcem. Ostrov jsme prozkoumávali nejdůkladněji, jak to šlo – viz mapka a ještě před každým výletem absolvovali úvodní přednášku.

Rapa Nui

 

Rapa Nui

Vyhaslá sopka Rano Kau s jezerem se sladkou srážkovou vodou, pokrytém plovoucími ostrůvky rašeliny a rákosím totora. Ostrůvek a petroglyfy spojené s kultem Ptačího muže.

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

Bylo to zde, na svahu Rano Raraku, bočním kráteru sopky Teravaka, kde vznikaly ty fantastické výtvory, které ostrov proslavily – sochy moai.  Kromě soch již „na pochodu“ tu byly mnohé ještě nedokončené, v různém stupni rozpracovanosti. Nad jednou velikou balancoval Pavel při výkladu o technologickém postupu jejich zhotovování. Některým moai zase ze země koukala jen hlava, tak za dlouhá léta zapadly.

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

Uvnitř kráteru Rano Raraku před naším příjezdem řádil oheň – pohled na kráterové jezero přes hranu kráteru s ležící moai.

Rapa Nui

Pukaa (nejspíš vlasy, i když dřívější názor byl klobouky) se vyráběly jinde – v lomu Puna Pau – a nasazovaly na hlavu sochy pravděpodobně až po jejím vztyčení.

Rapa Nui

Zajelii jsme postupně ke všem seskupením soch moai po ostrově. (Pouze z aku Akivi sochy pohlížejí na moře.) Také k moai, u které nám Pavel Pavel popisoval, jak právě s ní na expedici Thora Heyerdahla spolu se 16 pomocníky prokázal funkčnost své teorie o tom, jak sochy „samy došly“ z místa výroby na místo určení.

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa nui

 

Rapa Nui

Ostrov kolem dokola lemují ostrá skaliska, ale na dvou místech se nacházejí krásné pláže s růžovým pískem z mušliček – menší pláž Ovahe a větší pláž Anakena, krásná až to vyráží dech a historicky cenná – zde přistáli první Polynésané a zde měli své první obřadní centrum. Později přibyly dvě plošiny ahu se sochami moai. A ještě mnohem později se tu natáčela řada filmů. My jsme zase užasle koukali na stavbu rákosové lodě, asi pro nějakou expedici.

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

Na závěrečný večer nám naši bytní upekli tradičně v zemní peci polynéské jídlo a děvčata a hoši z vesnice přišli zazpívat a zatančit za doprovodu omamující polynéské muziky. „Jejich“ Pavel se rád přidal.

Rapa Nui

 

Rapa Nui

 

Rapa Nui

První setkání s Polynésií, úchvatné díky Pavlovi, mi naprosto učarovalo a do Tichomoří – jak do dalších zemí Polynésie, tak i Melanésie – jsem se vydala ještě několikrát. Nemohla jsem se nabažit. A také moje první kniha nemohla být o ničem jiném. Bylo mi velkou ctí, že knihu o Tichomoří před deseti lety „do společnosti“ slavnostně uvedl pan Ing. Miroslav Zikmund a že také do ní napsal předmluvu. Druhým kavalírem knihy byl samozřejmě Pavel Pavel.  

Kniha o Tichomoří

To, že se Pavlu Pavlovi za jeho tolikaletou aktivitu právem dostalo ocenění od chilského prezidenta, mi udělalo velkou radost, ale kromě toho vysoce hodnotím i to, jak našincům přiblížil svět na opačné straně zeměkoule. Tak, že i ti, kteří se tam nevydají (a že to již mnozí udělali!) dobře vědí, že celý svět je jeden – náš svět.     

Autor: Dana Trávníčková | pondělí 25.4.2022 17:20 | karma článku: 18,79 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 11,98 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,02 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 413x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma: 15,77 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 35
  • Celková karma 13,90
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik